Home » het verhaal » verhaal pag. 2

De Purmerend- Zaandam- Purmerend route.

Ik was op vrijdag ( 5 juli 2019) goed gemutst op de fietst gestapt om de route te verkennen. In Purmerend niets aan de hand en de route liep dan ook voor spoedig. Alles ging zo als ik had uitgewerkt. Alles verliep zo als het moet zijn, tot dat ik bij Poelenburg aan kwam. Om in de termen van de tour de Frans te spreken reed ik lek. Heb het geprobeerd steeds maar weer op te pompen en dat lukte grote deels. Tot dat ik even net buiten Oostzaan kwam ik stil te staan. Zag ik tot mijn verbazing dat mijn binnenband geheel was eraf gelopen en tussen de ketting versnelling zat en ook niet meer er tussen uit te krijgen was. Ik had ook geen zin om met de fietst te gaan lopen van uit Oostzaan. Heb dan ook een lift gevraagd naar Purmerend. Velen reden voorbij. En toen stopte een kleine trucker en vroeg aan hem of hij richting Purmerend ging Zijn antwoord was in eerste instantie van nee. Maar even later kwam hij toch terug en pikte mij op gaf deze toch nog die lift en zette mij dan ook af bij de brandweer in Purmerend. Ik ben deze man dan ook zeer dankbaar. En ga dan ook een bloemetje brengen als dank.

 

Zondag 7 juli 2019

Ik wilde net vertrekken naar het station Purmerend, Werd ik op het laatste moment nog even gebeld door mevrouw M .U. L. Zij wilde mij even vertellen hoe het is gegaan met Spurd Purmerend. Ik gaf haar te kennen dat ik op het punt stond om te vertrekken. Werd ik weer gebeld, maar toen door Kitty. Ik ben op mijn fiets gestapt en naar het station gereden. En daar zag ik drie scoots staan er moesten nog twee komen en daar was het wachten op. Toen die er ook waren zijn we aan de tocht begonnen. Op weg naar naar het natuurgebied Jagersveld. Daar hebben we even halt gehouden om even de benen te strekken. Na een half uurtje pauze hebben we de Jagersveld achter ons gelaten en naar Zaandam gefietst, Eerst door de bloemenbuurt. Door naar Paltrok en over de Oosteinde naar het centrum en daarna door gestoten naar de Poelenburg al waar we in het 't Zaanshoekje een koffie breek hadden gehouden.. Nadat de koffie op hadden de dames hun behoefden hadden gedaan, Zijn we weer op huis gegaan via Oostzaan en Purmerland.. Weer in Purmerend aangekomen hadden we van elkaar afscheid genomen. Het was weer een ontspannende, gezellig dag geworden. Tot zondag 28 juli 2019

De waterland route

 en over naar de fietstocht. Het was wel wat bewolkt en droog en zijn dan ook vol goede moet aan de tocht begonnen. Via een kleine omweg zijn we naar Monnickendam gefietst. In Monnickendam hebben halt gehouden op een terrasje. Daar zaten de dames weer op hun praat stoelen. En ik weer als enigste man in deze groep.Na deze pauze zijn we weer op de fietsen gestapt en een scootmobiel op weg gegaan naar Uitdam. Onderweg kregen we als nog een regen bui op onze hoofden, Het was maar een kleine bui en dat was net even buiten Monnickendam op de dijk naar Uitdam. Het werd droog en ook weer warmer. We zijn door Uitdam gefietst en even net buiten Uitdam zagen we een picknicktafel en daar hebben we even een stop gehouden en een bammertjes genuttigd. En toen schoot er een in een slappe lach. Het ging hierom een van de groep had het over een bank en weer iemand had het over mijn fiets. En zo ontstond er een Babylonische spraak verwarring. Toen moesten we er allemaal er om lachen. Dat was gewoon te leuk voor woorden. Nadat we waren uitgelachen waren zij we weer vertrokken richting Zuiderwoude. Via Zuiderwoude naar Broek in Waterland. Daar hebben besloten om de route wat in te korten. Zo gezegd zo gedaan. Bij Ilpendam hebben we van twee personen afscheid genomen en zijn ze huiswaarts gegaan en wij hebben hebben verder onze weg vervolgd ook richting huis. Maar twee personen hebben nog even bij mijn een bakkie gedaan. na de dag even te hebben door genomen zij ook zij naar huis gegaan.

 

Geschiedenis Uitdam

Tot 1830 behoorde Uitdam tot de gemeente Zuiderwoude en Uitdam om daarna op te gaan in de gemeente Broek in Waterland, die zelf in 1991 is opgegaan in de gemeente Waterland. Uitdam en Zuiderwoude vormde sinds 1628 een gezamenlijke heerlijkheid die in de 19e eeuw een gemeente werd. Het dorpje is in de 13e eeuw ontstaan na de aanleg van een dam. In de 14e eeuw werd de plaats voor het eerst genoemd als Uutdam. Deze plaatsnaam duidt mogelijk op het feit dat de dam aan de buitenzijde aan de zeekust ligt. Het is ook mogelijk dat het de uiterste dam was die werd aangelegd. De plaats is nooit echt groot geweest maar kende lang belangrijke inkomsten uit de scheepvaart, met name in de V.O.C.-tijd.

 

De bewoners waren de eigenaren en bestuurders van de scheepskamelen die de koopvaardijschepen over de ondiepte Pampus voer naar de havens van het iets zuidelijker gelegen Amsterdam. Door de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal in het begin van de 19e eeuw verminderde deze inkomstenbron. Het dorp legde zich daarna, samen met het nabijgelegen Marken, op de nieuwe inkomsten van het toerisme, dat in het begin van de 20e eeuw ook steeds meer invloed kreeg. Ook de boeren werden in de 19e eeuw belangrijker, dit is nog goed te zien.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 brak de dijk die Uitdam beschermde voor de Zuiderzee door. Ook de dijken bij het nabijgelegen Katwoude en Durgerdam braken die nacht door. Dit leidde tot een grote watersnoodramp voor een deel van de provincie Noord-Holland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitsers een bunker aangelegd op het zuidelijkste puntje van Uitdam. Tussen eiland Marken en Uitdam werden in de jaren na de oorlog een dijk aangelegd. Deze dijk werd op 17 oktober 1957 gesloten en zo werden Uitdam en Marken met elkaar verbonden en is Marken geen echt eiland meer. Het toerisme van Uitdam en Marken leidde onder meer tot de aanleg van een jachthaven en camping net ten noorden van de kern Uitdam.

 

Tot de volgende fietstocht op zondag 7 juli 2019.

 

 

De Noordelijke Route.

Het was deze keer een kleine groep omdat er wat met vakantie waren en ook waarschijnlijk alweer thuis zijn. Vanuit Purmerend zijn we langd het Noord Holland kanaal gefietst tot aan het pontje bij Landsmeer. Daar zijn we over gevaren en hadden al vroeg de eerste stop bij van Dijk aan de kanaaldijk. Het was een uitgestelde fietstocht van zondag 5 mei 2019 en op deze dag was het ook slecht weer en ook niet te vertrouwen weer. Zon en regen wat elkaar afwisselde. Zondag 26 mei was het heerlijk weer om te fietsen en daar hebben we ook van genoten. Al was mijn kale knar wel wat verbrand en dat was dan ook van oeps. We zijn verder gaan fietsen naar Zunderdorp.

Hier een kleine geschiedschrijven over Zunderdorp

Zunderdorp- Sunderdorp- Sundeldorp- Sindeldorp

Over het ontstaan van Zunder is weinig bekend. Wel weten we dat het stamd uit het begin van de 12e eeuw en dat Waterland, waarvan Zunderdorp deel uitmaakt, in 1282 als leen van het graafschap Holland werd onderworpen aan graaf Floris V. 

Het eigenlijke Waterland bestond uit zes dorpen, te weten: Ransdorp ( het hoofddorp ), Zuyderwoude, Sunderdorp, Schellingwoude, Brouk ( Broek in Waterland) Lansmoer ( Lansmeer). Deze zes dorpen waren sins eeuwen verbonden in een gemeenschappelijk strijd tegen het water. Op 23 november 1619 werd de Unie van Waterland opgericht. De zes pijlen in de rechterpoot van de Zwaan in het Waterlandse Wapen herinneren aan deze onderlingen band. Deze Zwaan kunt u in onze kerk zien op de deur van het uit de 17e eeuw stammende doophek en ook op het centrale middenpaneel van de kansel

En nu weer terug naar het fietsen, vanuit Zunderdorp zijn we naar Holysloot gegaan. In Holysloot kan je met de fiets overvaren, maar is niet geschikt voor de scootmobiels en dat was dan ook niet aangegeven bij route.nl. Wij weer terug naar war we binnen gefietst waren. Zagen we een andere weg , maar dat bleek achteraf een eigen weg te zijn. Dus zijn we maar de 11 kilometer die we hadden gereden weer terug gefietst naar Purmerend. Dus hadden we deze route dan ook voor niets gereden. Wat wel leuk was de landerijen met de zuringen waar veel weidevogels aan het broeden waren en ook de dorpen op zicht met de oude huizen zagen er prachtig uit. Wat betrof wat in deze opzicht het wel een geslaagde dag en hebben we onder weg ook nog wat pauzes gehouden en genoten e van het weer.

De volgend fietstocht is op zondag 16 juni 2019 en deze route gaat dan de Waterland route heten.

 

De Rijperpolder route.

Hier de laatste fietstocht van deze seizoen 2018. Het is na wat hobbels een mooie afsluiting geworden.

We waren met vier personen aan de   fietstocht begonnen. Deze dan ook een dag verzet naar zaterdag omdat er regen werd verwacht, deze is dan op zondag uitgebleven. Maar het was op die zaterdag stralend weer en hebben we genoten van het herfst zonnetje. Bij aankomst in de Rijp zijn we neer geploft bij een eetgelegenheid De Walvis en hebben we genoten van het weer. We hebben daar bijna ander half uur gezeten. Het was dan ook zo goed weer en ik zag de dames ervan genieten van het zonnetje. Na dat we een tweede rondje hadden genomen, zijn we verder gaan fietsen naar de Graft. Daar hebben een paar dames foto's gemaakt van het kleinste snoepwinkeltje in de Graft te vinden is en er tegen over de oude raadhuis van Graft. Na het maken van de foto's zijn we Graft uit gefietst naar Schermhorn en daar hebben we ook van het natuur genoten en deze zag er mooi uit alleen jammer dat er weinig weiden vogels zagen. Toen we in Schermhorn aan kwamen was er ook veel moois te zien en kwamen we ogen te kort. Ik was dan ook verbluft dat we nog zulke mooi dorpjes hebben waar zo een beetje de tijd heeft stilgestaan. De oude raadhuis van schermhorn en de kerk met zijn houten kerkklok was een plaatje om te zien.Ook al zeg ik wel eens, men weet niet hoe mooi Nederland nog is en deze woorden bevestigen het weer eens.

Het kerkje in Schermhorn

Nadat we in Schermhorn waren uit gefietst zagen we onderweg nog meer moois en dat waren een aantal molens op een rijtje en we dachten dat we op de Zaanseschans waren beland. Zijn we hier ook even wezen kijken naar dat pracht en hoe de mensen dat toen hebben kunnen maken. Vanuit Schermhorn naar Groot Sechermer daar raakte we een klein beet de weg kwijt, omdat de route.nl het niet had aan gegeven. Maar we zijn er toch nog eruit gekomen en waren we weer op de goede weg. We dachten rond een uurtje of twee of drie bij van der Valk restaurant aan te komen en dat is wat uitgelopen. Maar we hebben onder weg dan ook heerlijk genoten van de omgeving. Het was ongeveer half vijf toen we bij van der Valk aan kwamen. Daar hebben we dan ook met een diné de fietsseizoen heerlijk afgesloten. Voor allen die hebben mee gefietst wil ik jullie even bedanken voor alles en ook voor de bakjes koffie die jullie aan hadden geven. En voor straks een paar mooie kerstdagen en een goede 2019 en ik zie jullie dan ook graag weer terug in maart 2019.